Bandol
Bandolwijnen zijn een 25 eeuwen oude wijnbouwstreek waarvan de roem teruggaat tot de Oudheid. Vervolgens werden de wijnen, verbeterd door zeereizen, erg populair aan het hof van de koningen van Frankrijk. Pas later, dankzij de nieuwe haven , openen de Bandolwijnen zich voor de hele wereld , van China tot Latijns-Amerika. Het wijnbouwgebied Bandol bestaat uit ongeveer vijftig wijndomeinen en was een van de eerste wijngaarden die in 1941 de AOC-aanduiding kreeg.
Op het zuiden, met uitzicht op zee, geniet het terroir van de wijnen van Bandol van een blootstelling van 3000 uur zonneschijn per jaar. Een uniek klimaat dat de vruchten in staat stelt om al hun rijkdom naar voren te brengen.
Elk van de 3 kleuren heeft zijn eigen kenmerken.
Ten eerste is er de rode, de vlaggenschipwijn , die het resultaat is van een succesvolle combinatie van Mourvèdre, Grenache en Cinsault druivensoorten. Een combinatie die de laatste tot een krachtige en fluweelzachte nectar maakt.
We kennen allemaal rosé met een licht zalmkleur en gewaardeerd om zijn frisheid. Zijn fruitige, fijn pittige tonen maken het een wijn die in elk seizoen kan worden genoten . In de zomer zullen we zijn frisse citrustonen en zijn lengte in de mond waarderen, terwijl we in de winter zullen genieten van zijn complexe tonen van kweepeer, abrikoos en kruiden.
En er is wit. Een echte nugget voor kenners, het is een sappige, fijne, volle wijn, die een zekere verfijning en een zeldzame elegantie presenteert.
In werkelijkheid weerspiegelen de AOC Bandol wijnen de stad. Of misschien kunnen we zeggen dat Bandol is gebouwd rond zijn wijnendorp met een echt temperament , een bepaalde cultuur (zoals rood). Om het hele jaar door en in elk seizoen te ontdekken (zoals rosé). En tot slot, met een vleugje elegantie en verfijning (zoals wit).