Oostenrijk


Oostenrijk heeft drie grote wijnbouwgebieden: Niederoesterreich (Neder-Oostenrijk), Burgenland en Steiermark (Stiermarken). Daarnaast heeft het nog 16 kleinere wijnstreken, waaronder Wien (Wenen). Oostenrijkse wijnen kunnen worden geclassificeerd als DAC (= Districtur Austriae Controllatus; Latijn voor Gecontroleerd District van Oostenrijk), wat de wettelijke afkorting is voor speciale streektypische kwaliteitswijnen. 

Niederoesterreich  is het grootste wijnbouwgebied van Oostenrijk en bestaat uit acht wijnbouwgebieden. Het heeft drie belangrijke klimaatzones: het Weinviertel in het noorden, de regio langs de rivier de Donau en het warmere Pannonische deel in het zuidoosten van Niederoesterreich. Naast de vlaggenschipwijnen Gruener Veltliner, die goed is voor 44% van de wijnproductie, en Riesling, biedt Niederoesterreich ook een breed scala aan verschillende wijnsoorten, waaronder frisse, aromatische witte wijnen en fruitgedreven rode wijnen, evenals dessertwijnen .

Het wijnbouwgebied van Burgenland , dat wordt gedomineerd door het hete, continentale Pannonische klimaat, is verdeeld in vier regio's. Het is met name bekend om zijn rode wijnen Blaufraenkisch en Blauer Zweigelt, maar ook om de dessertwijnen Beerenauslese en Trockenbeerenauslese, waaronder de legendarische Ruster Ausbruch.

Steiermark staat bekend om de frisse en elegante stijl van streektypische wijnen en de meest overvloedige wijn Welschriesling. Alle drie de wijnbouwgebieden van Stiermarken bieden hun eigen lokale specialiteit. In het westen domineert de Schilcher Rosé terwijl Sauvignon Blanc en Gelber Muskateller typerend zijn voor het zuiden en het zuidoosten produceert traditioneel Traminer. „Junker“-wijnen zijn jonge wijnen die in de eerste week van november debuteren. In het voorjaar, na de oogst, worden "Klassik"-wijnen geproduceerd die traditioneel droog zijn. Wijnliefhebbers moeten geduld hebben voor de "Lagen"-wijnen die droog, vol en gemaakt zijn van zeer rijpe druiven van gevestigde single-wijngaarden.

© 2019 - 2024 Wijnimport Peter | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.