Pfalz

Het is een mild klimaat: in maart bloeien in het wijngebied van de Pfalz de amandelbomen al. De wijnstreek Pfalz kent vele bijzonderheden: een lange traditie die teruggaat tot de Romeinse tijd, een uniek beslotenheid (de wijnbouwzone strekt zich 85 kilometer lang en slechts een paar kilometer breed uit in het oostelijk deel van het Haardt-gebergte), een overheersende marktpositie (elke derde fles van in Duitsland verkochte Duitse wijn is afkomstig uit de Pfalz), een bijzonder mild klimaat (in sommige jaren loopt het aantal uren zonneschijn op tot meer dan 2000) evenals een aanzienlijke grootte: de Pfalz is met bijna 23.400 hectare het op één na grootste Duitse wijnbouwgebied, wat neerkomt op ongeveer een kwart van het totale Duitse wijnbouwarsenaal.

Het grootste Rieslinggebied ter wereld

Maar bovenal heeft de Pfalz - ondanks het grote aantal hier geteelde rassen - een duidelijk profiel: de Pfalz is Rieslingland bij uitstek. Het landbouwareaal van de »koning van de witte wijnen« groeit gestaag, met 5455 hectare is de Pfalz sinds 2008 de grootste Rieslingregio ter wereld. Maar ook de kwaliteit maakt indruk: toprieslings uit de Mittelhaardt, het noordelijke wijnbouwgebied van de Pfalz, telden in het verleden tot de duurste en meest gewilde wijnen ter wereld en werden in 1869 bijvoorbeeld bij de opening van het Suezkanaal geserveerd. Op deze traditie bouwen vandaag de dag de afstammelingen van de voormalige wijnboeren nog steeds voort. Ze winnen prijzen bij »mundus vini«, bij »best of Riesling« en andere prestigieuze wijncompetities.

Wijnen van topklasse

De Pfalz staat daarnaast ook voor rode wijnen van topklasse. Bijna 40 procent van de wijngaarden is beplant met rode rassen, de regio is daarmee de grootste rode-wijnregio van Duitsland. Dornfelder speelt daarbij de hoofdrol, daarnaast zijn de Spätburgunder en Portugieser van bijzonder belang. De superieure kwaliteit van de rode wijnen uit de Pfalz behaalt jaar na jaar de Duitse prijs voor rode wijn, waarbij de rode gewassen van de Duitse wijnroute regelmatig op het podium staan. Veel rode wijnen van topklasse komen uit de Pfalz.

Sorteer op
© 2019 - 2024 Wijnimport Peter | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.