Abruzzo


Abruzzo is een kleine, onbekende Italiaanse wijnregio. De bekendheid die ze geniet, dankt ze vooral aan de Montepulciano d'Abruzzo, een aangename rode wijn van de Montepulciano druif. De meeste wit uit Abruzzo wordt gemaakt van Trebbiano en is vooral geschikt voor de doordeweekse avond.

Abbruzo ligt in het midden van Italië, aan de Adriatische kust bij Pescara. Hoewel de wijnen over het algemeen niet van een spectaculaire kwaliteit zijn, bieden het milde klimaat en de op het zuiden gerichte hellingen pal aan de kust goede omstandigheden voor wijnbouw. Maar Abruzzo is nooit voor de medailles gegaan en haar wijn wordt vanoudsher vooral door de lokale bevolking gedronken. Natuurlijk zijn er uitzonderingen die de regel bevestigen. Wijnmakers die hun kop boven het maaiveld van de regio hebben uitgestoken en hun wijnen tot ver over de grenzen exporteren...

Montepulciano en Trebbiano d'Abruzzo
De Montepulciano d'Abruzzo is de bekendste wijn van Abbruzo en die kan een zeer behoorlijk niveau bereiken. Ze wordt gemaakt van de Montepulciano druif - niet te verwarren met het wijnstadje Montepulciano. Montepulciano d'Abruzzo is zacht en heeft aangename tannine. Dat valt bij een breed publiek in de smaak. Onder de naam Cerasuolo wordt in Abruzzo een fruitige rosé gemaakt, eveneens van de Montepulciano druif.

Wit wordt bijna exclusief gemaakt van de Trebbiano druif. Die geeft in heel Italië frisse, maar vrij vlakke witte wijnen en dat is in Abruzzo niet anders. Ze worden vooral lokaal, bij de maaltijd gedronken. De Pecorino druif is eveneens een typische 'Abruzzo-druif'. Niet te verwarren met de kaas die dezelfde naam draagt. Maar door zijn lage opbrengst per hectare is de Pecorino niet bij elke wijnmaker uit Abruzzo populair. Jammer, want hij kan stevige droge witte wijn geven, lekker notig en krokant.

 

Sorteer op
© 2019 - 2024 Wijnimport Peter | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.